COVID-19 категорично не е просто един грип. Смъртността при него е от

...
COVID-19 категорично не е просто един грип. Смъртността при него е от
Коментари Харесай

Вирусолог от Кеймбридж: COVID-19 е до 15 пъти по-смъртоносен от грипа |

„ COVID-19 изрично не е просто един грип. Смъртността при него е от 3 до 15 пъти по-висока при другите възрастови групи. Идеята, че се създава изкуствена суматоха, не дава отговор на реалността ”. Това заяви по Нова телевизия вирусологът към университета в Кеймбридж и съветник към ООН д-р Велислава Петрова.

По думите ѝ актуалната ситуация в Европа не е добра. Случаите се повишават с бърз ритъм, а през вчерашния ден на Стария континент е имало повече регистрирани новозаразени от Щатите.

Според Велислава Петрова страните в Европа минават през втори пик на болестта . Той идвал след период, в който хората са били лимитирани поради рестрикциите и повишението било обикновено.

" Стъпките, подхванати у нас, са в цялостен унисон с тези по света. Ефектът върху стопанската система и доста други фактори би трябвало да бъдат взети поради ”, споделя д-р Петрова.

Тя добави, че при започване на настоящата втора фаза се заразяват доста повече младежи, а при тях смъртността е по-ниска. Тези младежи обаче неизбежно се срещат с по-възрастни от тях, което за жалост ще докара и до по-голяма смъртност , счита вирусологът.

Д-р Петрова вижда няколко детайла към COVID-19, които всеки би трябвало да има поради. Единият от тях са маските , споделя тя.

„ Важно е да се знае, че когато СЗО взима решение, то е продиктувано от доста фактори. В началото на пандемията нямаше задоволително налични маски и предпазни средства и това е повода те да се употребяват и предлагат с приоритет от здравния сектор. Тогава нямаше и данни дали те биха предпазили хората от новия вирус. Сега обаче нещата стоят по напълно друг метод. Въпросът дали маските могат да ни предпазят даже не стои на дневен ред "

Според експерта груповият имунитет е другата значима тематика към пандемията. „ Този метод освен е неетичен, само че и не е подсилен от научни данни. Тази тактика разчита на факта, че когато си възпален един път, то повече няма да можеш да бъдеш инфектиран от вируса. При COVID-19 обаче това изобщо не е правилно. Има доста случаи, в които човек бива заразен повторно от инфекцията ”, споделя доктор Петрова.

Тя добавя, че построените антитела не значат наложително, че няма да можем да се заразим . В доста от случаите те способстват за по-лекото превозване на заболяването.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР